Túrógombóc
Mennyei túrógombóc nemcsak desszertként, de főfogásként is elfogyasztható egy tányér leves után. Fogyaszd sok tejföllel nyakon öntve, vagy porcukorral gazdagon megszórva.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time15 minutes mins
Total Time25 minutes mins
Course: Desszert
Cuisine: Magyar
Keyword: Desszert, Édesség, Túrógombóc
- 25 dkg tehéntúró
- 2 db tojás
- 2-3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl tejföl
- vaniliás cukor
- porcukor
- só
A túrót és a vajat összetörjük, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és az egészet villával jól összedolgozzuk.
A tojás fehérjét habverővel kemény habbá verjük, és a túrós masszába forgatjuk. Ehhez hozzáadjuk a búzadarát és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
Eközben kevés olajon elkezdjük pirítani a zsemlemorzsát. Amennyiben már szép aranybarna levesszük a tűzről. Ha már kicsit kihűlt, szitálunk bele porcukrot ízlés szerint.
A pihentetés után a masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízbe dobunk. A gombócokat kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
Porcukorral vagy vaníliás cukorral ízesített tejföllel tálaljuk.