Go Back

Sóskamártás

A sóska igazi immunerősítő. Vastartalma mellett sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort, flavonoidok és C-vitamint tartalmaz, ezért fogyasztása ajánlott. A sóska savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő hatása van. Salátának, levesnek és főzeléknek is kiváló.
Prep Time10 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time30 minutes
Course: Ebéd, Főétel
Cuisine: Magyar
Keyword: Sóska
Servings: 4 adag

Ingredients

  • 500 g friss sóska
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 200 ml tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 4 db közepes méretű burgonya

Instructions

  • A sóska szárát eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és lecsepegtetjük.
  • Kevés vajon elkezdjük párolni a leveleket, mely szinte pillanatok alatt összeesik. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és kevés tejjel felöntjük.
  • Eközben elkészítjük a rántást. Ehhez 2 evőkanál lisztet 2 evőkanál olajjal világosbarnára pirítunk. A maradék hideg tejjel felöntjük, és a mártáshoz keverjük. Ha szükséges tovább ízesítjük még.
  • Kísérőnek készítünk főtt tojást és krumplit. A tojásokat forrásban lévő vízben 7 percig keményre főzzük. Természetesen félig lány tojást is készíthetünk, ehhez csak 5 percet hagyjuk főni.
  • A burgonyát megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk. Sós vízbe feltesszük és puhára főzzük. Végül pedig leszűrjük.