Mézeskalács
A karácsony közeledtével biztosan sokan készítenek pihe-puha mézeskalácsot, mely nem csupán egy finom nassolnivaló, de a karácsonyfa ékes dísze is lehet. A rengeteg formának, kiszúrónak köszönhetően a gyerekek is kiélhetik kreativitásukat az elkészítése során.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time15 minutes mins
Total Time25 minutes mins
Course: Desszert
Cuisine: Magyar
Keyword: Mézeskalács, Péksütemény, Ünnepi finomság
Servings: 8 adag
- 330 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g vaj
- 1 dl méz
- 1 db tojás
A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, mézeskalács fűszerkeverék, szódabikarbóna) egy tálban összekeverjük.
Ezt követően hozzáadjuk a puha vajat, a mézet és a tojást, majd jól átkeverjük és tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát egy lisztezett deszkán kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk.
A kész formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel) 10-15 perc alatt készre sütjük.
A tésztát javasolt néhány órát, vagy egy teljes éjszakát a hűtőben pihentetni.
Ha mégis keményebbre sikerül a mézeskalács, akkor tegyük őket zacskóba vagy műanyag dobozba és helyezzünk közéjük almaszeleteket.