Go Back

Mézeskalács

A karácsony közeledtével biztosan sokan készítenek pihe-puha mézeskalácsot, mely nem csupán egy finom nassolnivaló, de a karácsonyfa ékes dísze is lehet. A rengeteg formának, kiszúrónak köszönhetően a gyerekek is kiélhetik kreativitásukat az elkészítése során.
Prep Time10 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time25 minutes
Course: Desszert
Cuisine: Magyar
Keyword: Mézeskalács, Péksütemény, Ünnepi finomság
Servings: 8 adag

Ingredients

  • 330 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

Instructions

  • A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, mézeskalács fűszerkeverék, szódabikarbóna) egy tálban összekeverjük.
  • Ezt követően hozzáadjuk a puha vajat, a mézet és a tojást, majd jól átkeverjük és tésztát gyúrunk belőle.
  • A tésztát egy lisztezett deszkán kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk.
  • A kész formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel) 10-15 perc alatt készre sütjük.

Máz a díszítéshez

  • 1 db tojásfehérjét 15 dkg porcukorral kemény habbá verünk fel. Zacskóba vagy habzsákba töltve tetszőlegesen díszítjük a kihűlt formákat.

Notes

A tésztát javasolt néhány órát, vagy egy teljes éjszakát a hűtőben pihentetni.
Ha mégis keményebbre sikerül a mézeskalács, akkor tegyük őket zacskóba vagy műanyag dobozba és helyezzünk közéjük almaszeleteket.