A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz, így fogyasztása javasolt. Párolt változatán kívül igen sok ételkülönlegesség elkészítéséhez használható. Élénk zöld színe pedig a fogásokat színesíti.
Course Főétel, Rakott étel, Zöldséges étel
Cuisine Magyar
Keyword Brokkoli, Csirkemell, Egytálétel
Prep Time 30 minutesminutes
Cook Time 40 minutesminutes
Total Time 1 hourhour10 minutesminutes
Servings 6adag
Ingredients
1dbbrokkoli
1dbcsirkemellfilé
30gvaj
1dbközepes vöröshagyma
2csapott evőkanálfinomliszt
3dltej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
1evőkanálzsemlemorzsaa sütőtál kikenéséhez
15dkgsajt
Instructions
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben 5-10 percet pároljuk.
Közben a csirkemell filét is felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd olajon kisütjük.
A vöröshagymát felaprítjuk, majd a vajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. A mártást ezt követően sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Végezetül az 5 dkg reszelt sajtot is elkeverjük benne.
A jénai tálat megkenjük vajjal és zsemlemorzsával megszórjuk. Lefektetjük a húsokat, ha nagyon szárazra sikerült, akkor egy kis olvasztott vajjal, vagy olívaolajjal meglocsoljuk. Ezt követően a húsokra fektetjük a megpárolt brokkolit, majd az egészre ráöntjük a már elkészült hagymás besamelmártást. A tetejére sajtot szórunk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Köretként pedig rizst párolunk. A csőben sült brokkoli hús nélkül is elkészíthető.