Diós-fügés galette

  • - október 23, 2022
  • Kedvelés!

Diós-fügés galette

A galette egy egyszerű omlós vajas tészta, amit a szezonnak megfelelően bármilyen gyümölccsel feldobhatunk. Idén ősszel mézédes fügével és dióval készítettük el ezt a tökéletes francia desszertet.
Előkészítés1 hr 10 mins
Főzés35 mins
Teljes1 hr 45 mins
Course: Desszert
Cuisine: French
Keyword: Desszert, Édesség, Füge, Pite
Adag: 6 adag

Hozzávalók

Tésztához

  • 200 g liszt
  • 5 evőkanál darált dió
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 3 evőkanál hideg víz

Töltelék

  • 450 dkg füge
  • 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • 1 csomag vaníliáscukor

Elkészítés

  • A lisztet, a darált diót, a cukor és a sót összekavarjuk, késes aprítóban tesszük, majd a felkockázott vajjal morzsásra keverjük.
  • Öntsük bele a 3 evőkanál hideg vizet és növényi olajat, majd 1-2 percig még dolgozzuk össze. Gyurjunk belőle korongot, csomagoljuk be fóliába, és pihentessük egy órán át a hűtőben.
  • Ez idő alatt mossuk meg és szeleteljük fel a fügéket, majd öntsük le a vaníliáscukorral és a citromlével.
  • A süteményforma aljára tegyünk sütőpapírt, utána a megformázott tésztát sodrófa segítségével tegyük bele, úgy hogy szélei is maradjanak, amit később visszahajtunk a sütire.
  • Fektessük el benne a fügéket, hajtjuk rá a tészta szélést, és szórjuk meg kevés dióval.
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

Dió helyett mandulával is elkészíthető.
Tölteléknek bármilyen lédús szezon gyümölcs megfelel.
 
 
A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.

Hozzászólások

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Értékelés




Ne hagyd ki! véletlen receptek..