Diós-fügés galette
A galette egy egyszerű omlós vajas tészta, amit a szezonnak megfelelően bármilyen gyümölccsel feldobhatunk. Idén ősszel mézédes fügével és dióval készítettük el ezt a tökéletes francia desszertet.
Adag: 6 adag
Hozzávalók
Tésztához
- 200 g liszt
- 5 evőkanál darált dió
- 2 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál növényi olaj
- 3 evőkanál hideg víz
Töltelék
- 450 dkg füge
- 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 1 csomag vaníliáscukor
Elkészítés
- A lisztet, a darált diót, a cukor és a sót összekavarjuk, késes aprítóban tesszük, majd a felkockázott vajjal morzsásra keverjük.
- Öntsük bele a 3 evőkanál hideg vizet és növényi olajat, majd 1-2 percig még dolgozzuk össze. Gyurjunk belőle korongot, csomagoljuk be fóliába, és pihentessük egy órán át a hűtőben.
- Ez idő alatt mossuk meg és szeleteljük fel a fügéket, majd öntsük le a vaníliáscukorral és a citromlével.
- A süteményforma aljára tegyünk sütőpapírt, utána a megformázott tésztát sodrófa segítségével tegyük bele, úgy hogy szélei is maradjanak, amit később visszahajtunk a sütire.
- Fektessük el benne a fügéket, hajtjuk rá a tészta szélést, és szórjuk meg kevés dióval.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb 35 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Dió helyett mandulával is elkészíthető.
Tölteléknek bármilyen lédús szezon gyümölcs megfelel. A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.
Tölteléknek bármilyen lédús szezon gyümölcs megfelel. A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.