Teljes kiőrlésű zsemle
Miért ne készítsünk zsemlét házilag, ha egyszer pofon egyszerű és így legalább valóban tudjuk milyen hozzávalókat tartalmaz. Süss egy adag teljes kiőrlésű zsemlét a hétvégén, és tedd egészségessé a reggeleket.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
- 50 dkg rozsliszt
- 10 dkg finom búzaliszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3,5 dl langyos víz
- magok (lenmag, szezámmag stb)
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat mérjük ki és egy keverőtálba keverjük össze. Ezt követően folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, és jól dolgozzuk össze a tésztát.
- Tegyük a tésztához a magokat, és gyúrjuk át még egyszer alaposan.
- Formázzunk tenyérnyi zsemléket, majd helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A zsemlék tetejét vágjuk be, és ízlés szerint szórjuk meg még magokkal.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
- A kész zsemléket vegyük ki, tegyük tálba, és takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, hogy ne száradjanak ki.