Fűszeres füstölt bableves kolbásszal
Testes, füstölt bableves kolbásszal, melynek elfogyasztása után már biztos, hogy kihagyod a következő fogást.
Adag: 8 adag
Hozzávalók
- 50 dkg száraz bab (javasolt előző este beáztatni)
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt kolbász vagy lecsókolbász
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 1 db gulyásleveskocka
- 3 l víz
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
- A babot pár órára, de javasolt egész éjszakára beáztatni.
- A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikákra vágjuk. A vöröshagymát szintén felaprítjuk.
- Egy nagyobb edényben kevés olajat hevítünk, melyen üvegesre pirítjuk a hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és 3-4 percig pároljuk.
- A kolbászt szintén vágjuk fel karikákra és tegyük a zöldségekhez. Kissé pirítsuk át, majd adjuk hozzá a beáztatott, lecsöpögtetett babot.
- Ezt követően öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepjen mindent, végül sózzuk és fűszerezzük ízlés szerint. Az erőteljesebb íz kedvéért gulyásleveskockát és adhatunk hozzá.
- Ha a bab már megpuhult, készítsük el a rántást a leveshez. Egy kisebb tálba olvasszuk fel a vajat vagy zsírt. Adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk át. Szórjunk bele 1 teáskanál pirospaprikát, keverjük össze, majd engedjük fel kevés hideg vízzel. Kezdjük kikeverni csomómentesre, közben adjunk hozzá fél merőkanállal a leves levéből is, végül állandó kevergetés közben adjuk a rántást a leveshez. 2-3 perc alatt összeforraljuk.
- Néhány kanál tejföllel megbolondítjuk, és friss kenyérrel tálaljuk.