Hummusz
A nevéből arra következtethetünk, hogy egy bonyolult receptről van szó, azonban ez korántsem így van. Egyszerű és gyorsan elkészíthető finomság. Közel-keleti étel, melyet főleg előételként fogyasztanak. Kiadós és pikáns recept, mely szendvicsekbe vagy húsok mellé is tökéletes.
Adag: 6 adag
Hozzávalók
- 200 g csicseriborsó konzerv
- 100 g szezámmag
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 gerezd kisebb fokhagyma
- só
- fehérbors
- fél citrom leve
- 1,5 dl olívaolaj
Elkészítés
- A szezámmagot közepes lángon egy lábosban megpirítjuk. Kevergessük addig, míg szép zsemleszínű nem lesz.
- A szépen megpirult szezámmagot tegyük az aprítógépbe, adjunk hozzá egy kevés olívaolajat és keverjük teljesen homogénre. Hogy minél krémesebb legyen a tahini szósz, úgy adhatunk még hozzá olívaolajat.
- A csicseriborsót és egy kevés levet szintén hozzáadjuk a krémhez. Ezt követően pedig a többi hozzávalót is beletesszük az aprítógépbe, és az egészet teljesen simára összezúzzuk.A krémet a csicseriborsó levével és olívaolajjal lazíthatjuk.
Megjegyzés
Amennyiben száraz csicseriborsóból készítjük el a hummuszt, úgy azt egy éjszarára beáztatjuk majd kb. fél óráig főzzük sós vízben. Amennyiben nem áztatjuk be, úgy kb. másfél óráig kell főzni a csicseriborsót, hogy kellően megpuhuljon. Konzerv csicseriborsó esetén ez a folyamat kihagyható.