Sajttal sonkával töltött lángos
A lángos a magyar konyha hagyományos lepénye, melynek kefires változatát készítettük el, ami kevésbé olajos. Hogy még extrább legyen füstölt sajttal és sonkával töltöttük meg.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 dl tej
- 1/2 teáskanál cukor
- 42 dkg liszt
- 1 doboz kefir
- 1 db tojás
- 1 teáskanál só
- 12 dkg füstölt sajt (karaván)
- 12 dkg prágai sonka
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A lisztet kimérjük és egy nagyobb keverőtálba tesszük.
- A langyos tejbe elkeverjük az élesztőt és megszórjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a liszthez.
- A félig kész masszához adjuk a további hozzávalókat is, a sót, a kis doboz kefirt és a tojást, majd az egészet jól összedolgozzuk, hogy ruganyos tésztát kapjunk.
- Az így elkészült tésztát legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
- Miután a tészta megkelt, lisztezett munkafelületen golflabda méretű golyókat formázunk belőle, és kör alakúra, egészen vékonyra kinyújtjuk.
- A közepére szórjuk a reszelt sajtot és a felkockázott sonkát, majd félbehajtjuk, a széleit pedig gondosan benyomkodjuk akár egy villa segítségével.
- Felforrósított, bő olajban aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
- Snidlinges tejföllel kínálhatjuk.
Megjegyzés
Amikor a lángosokat megtöltjük a sajttal és a sonkával, előtte a kinyújtott tésztát kevés tejföllel megkenhetjük, ezáltal sokkal krémesebb lesz a töltelék.
A meggyúrt tészta akár 4-5 napig is eláll a hűtőben, így ne aggódjunk, ha esetleg több adagot készítettünk belőle.