Levendulás-citromos keksz
A levendula az utóbbi időben nagyon kedvelt lett a gasztronómiában. Biztosan kóstoltál már levendula fagyit, vagy találkoztál már levendulás süteményekkel is. Most, hogy itt a levendula szezon, mi is bátorkodtunk egy kis finomságot készíteni belőle. Pofon egyszerű és gyorsan elkészíthető keksz. Próbáld ki te is!
Adag: 30 db
Hozzávalók
- 200 g kristálycukor
- 110 g sütőmargarin
- 1 db tojás
- fél db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál levendulavirág
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 250 g liszt
Elkészítés
- Először a levendula virágját leszedjük és megmossuk. A citrom héját pedig lereszeljük.
- A cukrot a vajjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk.
- Ezt követően beletesszük a többi hozzávalót: a levendulát, a fél citrom reszelt héját, nyomunk bele kb. egy evőkanál citromlevet, végül pedig belekeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd a tésztát jól összedolgozzuk.
- A kész tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőben kb. 30 percet pihenni hagyjuk.
- Lisztes felületen kisodorjuk kb. 4 mm vastagságúra, és tetszés szerint választott formával kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
- Légmentesen zárható dobozba tesszük.
Megjegyzés
Tegyünk mellé egy kis almaszeletet, hogy puha maradjon a keksz.
A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.