Máglyarakás
Egy igazi klasszikus édesség recept, mely egész évben készíthető, és sokak kedvence. Egyszerűen elkészíthető és második fogásként is megállja a helyét egy tartalmas leves mellett.
Adag: 6 adag
Hozzávalók
- 8 db kifli (száraz kifli is lehet)
- 4 db alma (hámozva)
- 4 db tojás
- 6 dl tej (lehetőség szerint zsírosabb, de lehet növényi tej is)
- 15 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál szilvalekvár
- 1 evőkanál fahéj
- 5 dkg vaj
- 1 db vanília kikapart magja (vagy vanília aroma, esetleg vaníliás cukor)
Elkészítés
- A kilfiket karikázzuk fel és áztassuk be a tejbe.
- A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgáját a cukorral és a vaníliával verjük fel, a fehérjét pedig egyenlőre tegyük félre. A sárgáját öntsük rá a kiflire és keverjük össze.
- Ezt követően az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőben vajon megpároljuk. Meghintjük fahéjjal és cukorral, és kicsit még puhítjuk.
- Egy jénai edényt kivajazunk és a tejes-tojásos kifli felét ráfektetjük, erre tesszük az almát, majd a kifliadag második felét. Megkenjük bőségesen lekvárral, majd kb. 20 percig sütjük 180 fokon.
- Eközben a tojásfehérjét felverjük és óvatosan keverünk ebbe is lekvárt, majd a máglyarakás tetejére kenjük és addig sütjük míg a fehérje kicsit megbarnul.
Megjegyzés
A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.