Spenótos lasagne
A lasagne mindig is nagy kedvenc marad, az olasz konyha egyik remek alkotása. A hagyományos bolognai lasagne azonban még másképp is elkészíthető. Nézzük is ennek a zöld, spenótos változatát.
Adag: 6 adag
Hozzávalók
- 9-12 db lasagne lap a tál méretétől függően
- 40 dkg spenót friss vagy fagyasztott
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- 20 dkg reszelt sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- Ha fagyaztott spenótot használunk, akkor azt kiolvasztjuk és jól lecsepegtetjük róla a vizet. Friss spenótlevelekből is készíthető.
- A spenótot egy nagyobb falú serpenyőben elkezdjük párolni, sózzuk , borsozzuk és hozzáadjuk az 2-3 gerezd felaprított fokhagymát. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, majd ha már teljesen megpárolódott lezárjuk és hűlni hagyjuk.
- A tésztalapokat közben sós vízben kifőzzük, majd elkészítjük a besamel mártást.
- A vajat felolvasztjuk, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, végül felöntjük a tejjel, a mártáshoz sót és szerecsendiót teszünk, majd forrásig főzzük.
- Egy jénai tálat kikenünk kevés vajjal, lefektetjük a tésztalapokat, erre a besamel mártást, majd a spenótot helyezzük, jöhet rá egy kevés sajt, majd ismét a tészta és így rétegezzük tovább.
- Utoljára a tészta réteget tesszük, melyet megkenünk besamel mártással és jól megszórjuk sajttal. Díszítésképpen kevés petrezselyemzöldet is szórhatunk a sajtra.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg a sajt a tetején kicsit megbarnul.