
Mennyei túrógombóc nemcsak desszertként, de főfogásként is elfogyasztható egy tányér leves után. Fogyaszd sok tejföllel nyakon öntve, vagy porcukorral gazdagon megszórva.
- 25 dkg tehéntúró
- 2 db tojás
- 2-3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl tejföl
- vaniliás cukor
- porcukor
- só
-
A túrót és a vajat összetörjük, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és az egészet villával jól összedolgozzuk.
-
A tojás fehérjét habverővel kemény habbá verjük, és a túrós masszába forgatjuk. Ehhez hozzáadjuk a búzadarát és minimum fél órára a hűtőbe tesszük.
-
Eközben kevés olajon elkezdjük pirítani a zsemlemorzsát. Amennyiben már szép aranybarna levesszük a tűzről. Ha már kicsit kihűlt, szitálunk bele porcukrot ízlés szerint.
-
A pihentetés után a masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, amiket sós, forró vízbe dobunk. A gombócokat kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
-
Porcukorral vagy vaníliás cukorral ízesített tejföllel tálaljuk.