Gyerekkoromban nem szerettem a lecsót, mert a paprika sem tartozott a kedvenc ételeim közé. Ez érdekes mód idővel megváltozott és így már krumplis lecsót egyszerűen imádom, természetesen csak friss kenyérrel.
Krumplis lecsó
A lecsó kedvelt ételkülönlegesség, mely a magyar gasztronómia egyik alappillére. Számtalan változata ismert, mint a tojásos, rizses és kolbászos lecsó, krumplis lecsó, de egyéb főfogások mellé is elkészíthető sima paprikás változata.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 4 db paradicsom
- 6 db paprika (Ízlés szerint erős paprikával is elkészíthető)
- 30 dkg burgonya
- 2 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
- Előkészítjük a zöldségeket. A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a paprikát megmossuk és vékonyabb karikákra vágjuk, végül a paradicsomot is kisebb darabokra szeljük. A krumplit szintén meghámozzuk és vékonyabb karikákra vágjuk fel.
- Egy serpenyőben olajon a hagymát üvegesre sütjük folyamatos kevergetés mellett, hogy le ne égjen. Megszórjuk fűszerpaprikával, majd egy dl vízzel felöntjük és jól elkeverjük. Beletesszük a krumplit és fedő alatt 10 percig pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a paprikát is, majd fűszerezzük még ízlés szerint és tovább pároljuk. Közben hozzáadjuk a paradicsomot is és addig főzzük együtt, míg minden hozzávaló kellően megpuhult. Ha szükséges a vizet folyamatosan pótoljuk.
- A végén levesszük a fedőt, hogy a maradék vizet is elfőzze. Ha szükséges még fűszerezzük. Finom, sűrű szaftot kell kapnunk.
- Friss kenyérrel tálaljuk.