Paradicsomos húsgombóc tört krumplival

  • - április 2, 2018
  • Kedvelés!
Paradicsomos húsgombóc tört krumplival

 

Paradicsomos húsgombóc tört krumplival

Egy óra alatt elkészíthető, kiadós ebéd az egész családnak. Hisz a paradicsomos húsgombócot szinte mindenki szereti. 
Előkészítés10 mins
Főzés50 mins
Teljes1 hr
Course: Ebéd, Főétel
Cuisine: Magyar
Keyword: Gombóc, Magyaros, Paradicsom
Adag: 4 adag

Hozzávalók

Gombóchoz

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 8 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma közepes
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrült fűszerkömény
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors

Paradicsomos szószhoz

  • 1 kg sűrített paradicsom
  • 1 db paprika
  • babérlevél
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • bors

Tört krumpli

  • 60 dkg burgonya
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

  • A hagymákat felaprítjuk, majd olajon üvegesre sütjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a darált húst, rászórjuk a fűszereket, végül hozzáadjuk a rizst, melyet nem szükséges előfőzni, majd az egészet jól összekeverjük. Ha túl száraznak, darabosnak véljük a masszát, akkor egy kis vízzel fellazítjuk, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ezt követően néhány percig állni hagyjuk.
  • Közben egy nagyobb fazékba felforralunk kb 2 liter vizet, és adunk hozzá egy kevés sót. Gombócokat készítünk a masszából, majd ezeket a forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 20-30 percig főzzük, hogy a gombócok jól megdagadjanak.
  • Ezalatt egy másik lábasba cukrot karamellizálunk, és amikor már elkezd barnulni, beleöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ehhez adunk hozzá még kb. 2 merőkanálnyit a főzővízből, melyben a gombócokat főzzük. Néhány percig hagyjuk főni, majd átmerjük a gombócokat a szószba, és kis ideig főzzük tovább. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, szórhatunk még bele sót, borsot és cukrot is.
  • Tört krumplival tálaljuk és egy kevés tejföllel még megbolondíthatjuk.

Hozzászólások

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Értékelés




Ne hagyd ki! véletlen receptek..