Paradicsomos húsgombóc tört krumplival

  • - április 2, 2018
  • Kedvelés!
Paradicsomos húsgombóc tört krumplival

 

Paradicsomos húsgombóc tört krumplival
Előkészítés
10 perc
Főzés
50 perc
Teljes idő
1 óra
 

Egy óra alatt elkészíthető, kiadós ebéd az egész családnak. Hisz a paradicsomos húsgombócot szinte mindenki szereti. 

Fogás: Ebéd, Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: Gombóc, Magyaros, Paradicsom
Adag: 4 adag
Hozzávalók
Gombóchoz
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 8 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma közepes
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrült fűszerkömény
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
Paradicsomos szószhoz
  • 1 kg sűrített paradicsom
  • 1 db paprika
  • babérlevél
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • bors
Tört krumpli
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
  1. A hagymákat felaprítjuk, majd olajon üvegesre sütjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a darált húst, rászórjuk a fűszereket, végül hozzáadjuk a rizst, melyet nem szükséges előfőzni, majd az egészet jól összekeverjük. Ha túl száraznak, darabosnak véljük a masszát, akkor egy kis vízzel fellazítjuk, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ezt követően néhány percig állni hagyjuk.

  2. Közben egy nagyobb fazékba felforralunk kb 2 liter vizet, és adunk hozzá egy kevés sót. Gombócokat készítünk a masszából, majd ezeket a forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 20-30 percig főzzük, hogy a gombócok jól megdagadjanak.

  3. Ezalatt egy másik lábasba cukrot karamellizálunk, és amikor már elkezd barnulni, beleöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ehhez adunk hozzá még kb. 2 merőkanálnyit a főzővízből, melyben a gombócokat főzzük. Néhány percig hagyjuk főni, majd átmerjük a gombócokat a szószba, és kis ideig főzzük tovább. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, szórhatunk még bele sót, borsot és cukrot is.

  4. Tört krumplival tálaljuk és egy kevés tejföllel még megbolondíthatjuk.

Ne hagyd ki! véletlen receptek..