Paradicsomos húsgombóc tört krumplival
Egy óra alatt elkészíthető, kiadós ebéd az egész családnak. Hisz a paradicsomos húsgombócot szinte mindenki szereti.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
Gombóchoz
- 50 dkg darált sertéshús
- 8 dkg rizs
- 1 db vöröshagyma közepes
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrült fűszerkömény
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
Paradicsomos szószhoz
- 1 kg sűrített paradicsom
- 1 db paprika
- babérlevél
- 3 evőkanál kristálycukor
- só
- bors
Tört krumpli
- 60 dkg burgonya
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
- A hagymákat felaprítjuk, majd olajon üvegesre sütjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a darált húst, rászórjuk a fűszereket, végül hozzáadjuk a rizst, melyet nem szükséges előfőzni, majd az egészet jól összekeverjük. Ha túl száraznak, darabosnak véljük a masszát, akkor egy kis vízzel fellazítjuk, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ezt követően néhány percig állni hagyjuk.
- Közben egy nagyobb fazékba felforralunk kb 2 liter vizet, és adunk hozzá egy kevés sót. Gombócokat készítünk a masszából, majd ezeket a forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 20-30 percig főzzük, hogy a gombócok jól megdagadjanak.
- Ezalatt egy másik lábasba cukrot karamellizálunk, és amikor már elkezd barnulni, beleöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ehhez adunk hozzá még kb. 2 merőkanálnyit a főzővízből, melyben a gombócokat főzzük. Néhány percig hagyjuk főni, majd átmerjük a gombócokat a szószba, és kis ideig főzzük tovább. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, szórhatunk még bele sót, borsot és cukrot is.
- Tört krumplival tálaljuk és egy kevés tejföllel még megbolondíthatjuk.