Párolt rizs
A rizs talán az egyik leggyakoribb köret, melyet sokszor nem is olyan egyszerű elkészíteni. Egyszer túl ragadósra, máskor szárazra vagy éppen túl puhára sikerül. Nézzük a tökéletesen párolt rizs receptjét.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
- 2 bögre rizs
- só
- olaj
Elkészítés
- Kimérünk 2 bögre rizst, melyet szűrőben folyó víz alatt átmosunk és jól lecsepegtetjük.
- Kevés olajat hevítünk a teflon edényben, majd a rizst átpirítjuk rajta, addig míg szépen külön nem válnak és kicsit megfehérednek a rizsszemek.
- A rizst olajon való pirítást követően sózzuk, és felöntjük dupla annyi, azaz 4 bögre langyos vízzel. Megkeverjük és lefedjük.
- Ha forrni kezd akkor még egyet keverünk rajta, majd közepes lángon fedő alatt 10-15 percig készre pároljuk.
Megjegyzés
Finom és tökéletes rizs megfelelő lábasban könnyen elkészíthető, ehhez mindenképpen teflont válasszunk.
Mindig dupla annyi vizet tegyünk a rizsre, mint maga a rizs. Vagyis 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adjunk.
A felöntéshez langyos vagy meleg vizet használjunk.
Főzés előtt a rizsszemeket érdemes folyó víz alatt szűrőben átmosni, hogy a felesleges keményítő leázzon róla, ezáltal nem lesz ragadós a rizsünk.