Párolt rizs

  • - augusztus 1, 2018
  • Kedvelés!
Párolt rizs
Párolt rizs
Előkészítés
5 perc
Főzés
10 perc
Teljes idő
15 perc
 

A rizs talán az egyik leggyakoribb köret, melyet sokszor nem is olyan egyszerű elkészíteni. Egyszer túl ragadósra, máskor szárazra vagy éppen túl puhára sikerül. Nézzük a tökéletesen párolt rizs receptjét.

Fogás: Köret
Konyha: Magyar
Kulcsszó: Rizsfőzés
Adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 2 bögre rizs
  • olaj
Elkészítés
  1. Kimérünk 2 bögre rizst, melyet szűrőben folyó víz alatt átmosunk és jól lecsepegtetjük.

  2. Kevés olajat hevítünk a teflon edényben, majd a rizst átpirítjuk rajta, addig míg szépen külön nem válnak és kicsit megfehérednek a rizsszemek.

  3. A rizst olajon való pirítást követően sózzuk, és felöntjük dupla annyi, azaz 4 bögre langyos vízzel. Megkeverjük és lefedjük.

  4. Ha forrni kezd akkor még egyet keverünk rajta, majd közepes lángon fedő alatt 10-15 percig készre pároljuk.

Megjegyzés

Finom és tökéletes rizs megfelelő lábasban könnyen elkészíthető, ehhez mindenképpen teflont válasszunk.

Mindig dupla annyi vizet tegyünk a rizsre, mint maga a rizs. Vagyis 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adjunk.

A felöntéshez langyos vagy meleg vizet használjunk.

Főzés előtt a rizsszemeket érdemes folyó víz alatt szűrőben átmosni, hogy a felesleges keményítő leázzon róla, ezáltal nem lesz ragadós a rizsünk.

Kategóriák
Köretek

Ne hagyd ki! véletlen receptek..