Ökörszem
Fantasztikus túrós sütemény, melynek tésztájából briós vagy akár más kelt tésztás finomság is elkészíthető.
Adag: 8 adag
Hozzávalók
Tésztához
- 250 ml meleg tej
- 100 g kristálycukor
- 22 g élesztő
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g olvasztott vaj
Töltelékhez
- 400 g túró
- 1 evőkanál tejföl
- 2 db tojássárgája
- 20 g vaníliás cukor
- 80 g porcukor
- 1 marék mazsola
- 1 evőkanál búzadara
- 1/2 darab citrom reszelt héja
Elkészítés
- A meleg tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 4-5 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
- A lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd beleöntjük a már felfutott élesztős tejet és a maradék kristálycukrot.
- Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat és megdagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen kb 40 percig kelesztjük.
- Eközben igen egyszerűen elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy keverőtálban a túrót a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk.
- A kelesztést követően a tésztát kicsit átgyúrjuk, végül 8 egyenlő részre osztjuk. Ha kisebbeket szeretnénk, akkor 10-12 részre is oszthatjuk.
- A tésztadarabokból kis gombócokat formázunk, melyeket kissé kilapítunk úgy, hogy a szélei vastagabbak legyenek, míg a közepén legyen egy kis gödör, ahova majd belekanalazzuk a tölteléket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távolabb helyezzük a sütiket, hiszen sütés közben megdagadnak és összeérhetnek.
- Az így elkészült ökörszemek széleit megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés
A tészta kenyérsütőben is megdagasztható és keleszthető, ilyenkor a folyékony hozzávalók kerüljenek a sütő aljába és arra rá a száraz alapanyagok.
A Recept1.hu a Konyha ördögei (tippek és ötletek mit együnk) Facebook csoport együttműködő partnere.