Kurkumás zöldséges rizs
Igazán mutatós és színes zöldséges étel, mely egy kellemes ebédnek tökéletes. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ha csak fél óránk jut a főzésre, akkor remek választás. Az étel különleges fűszere a kurkuma, mely a keleti konyha kedvelt alapanyaga. A kurkuma nemcsak vidám színt kölcsönöz ételeinknek, hanem még számtalan gyógyhatása is ismert. Tisztít, fiatalít, gyulladáscsökkentő, vírusölő, továbbá fokozza a vérkeringést és támogatja a kollagén termelődését.
Adag: 4 adag
Hozzávalók
- 2 bögre rizs
- zöldségkeverék vagy friss zöldségek ízlés szerint
- 1 teáskanál kurkuma
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés
- Ha friss zöldségekből készítjük, akkor azokat megmossuk, felvágjuk. A zöldségeket vajon megpároljuk, kicsit sózzuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk.
- Eközben a rizst megfőzzük. Kimérünk 2 bögre rizst, melyet szűrőben folyó víz alatt átmosunk és jól lecsepegtetjük.
- Kevés olajat hevítünk a teflon edényben, majd a rizst átpirítjuk rajta, addig míg szépen külön nem válnak és kicsit megfehérednek a rizsszemek.
- A rizst olajon való pirítást követően sózzuk, és felöntjük dupla annyi, azaz 4 bögre langyos vízzel. Adunk hozzá még kurkumát, megkeverjük és lefedjük.
- Ha forrni kezd akkor még egyet keverünk rajta, majd közepes lángon fedő alatt 15-20 percig készre pároljuk.
- Ha elkészült a párolt zöldség és a rizs is tökéletes, akkor a kettőt összekeverjük, és tálaljuk.