
A sóska igazi immunerősítő. Vastartalma mellett sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort, flavonoidok és C-vitamint tartalmaz, ezért fogyasztása ajánlott. A sóska savanykás ízének köszönhetően étvágygerjesztő hatása van. Salátának, levesnek és főzeléknek is kiváló.
- 500 g friss sóska
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál olaj
- 200 ml tej
- só
- 1 evőkanál cukor
- 4 db tojás
- 4 db közepes méretű burgonya
-
A sóska szárát eltávolítjuk, majd a leveleket megmossuk és lecsepegtetjük.
-
Kevés vajon elkezdjük párolni a leveleket, mely szinte pillanatok alatt összeesik. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és kevés tejjel felöntjük.
-
Eközben elkészítjük a rántást. Ehhez 2 evőkanál lisztet 2 evőkanál olajjal világosbarnára pirítunk. A maradék hideg tejjel felöntjük, és a mártáshoz keverjük. Ha szükséges tovább ízesítjük még.
-
Kísérőnek készítünk főtt tojást és krumplit. A tojásokat forrásban lévő vízben 7 percig keményre főzzük. Természetesen félig lány tojást is készíthetünk, ehhez csak 5 percet hagyjuk főni.
-
A burgonyát megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk. Sós vízbe feltesszük és puhára főzzük. Végül pedig leszűrjük.